Author Topic: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie  (Read 833 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Koli

  • TRIAL
  • Posts: 28
SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« on: 18 June 2019, 11:11:35 »
Witam.
Prośba o podpowiedź w następujacej kwestii:
Po odpaleniu SWOS-a na WinUE plansza gry pojawia się w małym okienku. Nie da się go rozciągnąć, to znaczy da się rozciągnąć okienko, ale sama plansza gry pozostaje w nim w niezmienionym, małym formacie. Wybranie opcji Full Screen powoduje wprawdzie powiększenie, ale także rozciągnięcie ekranu do postaci panoramicznej 16:9, co daje nieciekawe efekty przy graniu meczu. LeftAlt + Enter (jak w DosBoxie) nie powoduje powiększenia ekranu. Admin portalou stare-gry.net tez nie wie co z tym począć.
A czy Wy macie jakiśmyk, żeby powiększyć ekrane WinUE bez tracenia proporcji planszy gry (4:3).
Bardzo proszę o podpowiedź.

Pozdrówka.
Marek.

Offline cinek

  • Management
  • SWOS Legend
  • *****
  • Posts: 1458
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #1 on: 18 June 2019, 13:11:39 »
Tej wersji http://files.swos.eu/aswos/Setup_ASWOS.exe używasz czy innej?

Offline Koli

  • TRIAL
  • Posts: 28
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #2 on: 18 June 2019, 19:41:11 »
Używam (tzn. jeszcze nie użyłem, dopiero pobrałem i po mękach uruchomiłem) wersji pobranej ze stronki stare-gry.net

Naniesiono na niej pewne poprawki po mojej interwencji.

Pobrany plik (w .rar) nazywał się WinUAE4210...

Czy wskazana przec Ciebie wersja jest odpowiedniejsza?

Pozdr.

Offline cinek

  • Management
  • SWOS Legend
  • *****
  • Posts: 1458
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #3 on: 18 June 2019, 21:15:38 »
Tak wygląda okno startowe gry, masz do wyboru kilka rozdzielczości.


Offline Koli

  • TRIAL
  • Posts: 28
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #4 on: 20 June 2019, 11:12:38 »
Zainstalowałem, dzięki - przynajmniej szybko i sprawnie się uruchamia bez kupy ustalania parametrów.
Ale tutaj, jak widzę jest tak samo jeśli chodzi o wyświetlanie - jakkolwiek poszerzę okienko windowsowe, tak sama plansza gry pozostaje bez zmian. Ustawianie rozdzielczości nic nie daje. Czy mam tylko dwie opcje: grać na małym okienku lub zrobić fullscreena (niestety do formatu 16:9)? Czy nie da się rozszerzyć okienka proporcjonalnie do planszy gry - tzn. na całą wysokość ekranu, ale nie całą szerokość, tak, żeby sama plansza gry była większa (na wysokośc ekranu), ale wciąż wyświetlana w formacie 4:3?

Pozdrówka.
Marek.

Offline Koli

  • TRIAL
  • Posts: 28
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #5 on: 20 June 2019, 11:20:37 »
OK, już mam.
Nie ma tematu.

Dziękuję za pomoc. :)

Pozdrówka.
Marek.

Offline Koli

  • TRIAL
  • Posts: 28
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #6 on: 20 June 2019, 13:17:00 »
Widzę, że to jest SWOS w wersji 96. A czy nie ma mozliwości w tym symulatorze zagrać w wersję 16/17. Wiem, że to dla gry bez znaczenia, ale fajnie byłoby mieć aktualne skłasy i siły drużyn... Jest taka mozliwość?
A granie sieciowe i ligi sieciowe grają na wersji 96 czy 16/17?

Pozdro.
Marek.

Offline Playaveli

  • 'Sherlock'
  • Administrator
  • SWOS Legend
  • *****
  • Posts: 8700
  • Gender: Male
  • "SWOS - A way of life" (J.R.)
    • Visit me on Facebook
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #7 on: 20 June 2019, 17:48:43 »
Hey, Koli! Come to Discord and chat about SWOS, also get instant help:
https://discord.gg/jFsBSSw

For those about to SWOS - We salute you
http://www.facebook.com/playaveli.swos

Offline Koli

  • TRIAL
  • Posts: 28
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #8 on: 23 June 2019, 10:37:11 »
Dzięki, ale kiepsko u mnie z angielskim... :(
Joystick wrócił z naprawy, chcę zacząć treningi, więc odpowiedzcie proszę, czy jest szansa grać "w przyzwoitych warunkach" (proporcjach 4:3 na całą wysokość ekranu) w wersji 16/17? Czy jakiś emulator Amigi to ogarnia?

Pozdrówka.
Marek.

Offline cinek

  • Management
  • SWOS Legend
  • *****
  • Posts: 1458
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #9 on: 23 June 2019, 23:04:44 »
Idealnych warunków jak na amidze nie osiągniesz na tego typu monitorze.  Z tych 5 rozdzielczości, które masz do wyboru przed startem gry, która jest najlepsza dla Ciebie?
Osobiście używam 800x600 przy proporcjach obrazu 16:10 a tak ten obraz wygląda

Ligę i inne rozgrywki gramy wersją 96/97

Offline cinek

  • Management
  • SWOS Legend
  • *****
  • Posts: 1458
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #10 on: 23 June 2019, 23:06:06 »
Najlepiej wejdź na ten discord.

Offline Koli

  • TRIAL
  • Posts: 28
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #11 on: 29 June 2019, 11:55:47 »
Czy dobrze rozumiem, że podana poniżej wersja emulatora:

http://files.swos.eu/aswos/Setup_ASWOS.exe

jest emulatorem z "podpiętą" do niego wersją 95/96 SWOS...
A czy nie da się podpiąć do tego emula wersji 16/17? Czy to jest "dual-pack" (emu + SWOS), czy też da się pod ten emu podpiąć nowszą wersję 16/17?
Sory, że przynudzam mieląc temat, ale chcę mieć perfect nim rozpocznę treningi...

Pozdro.

Offline cinek

  • Management
  • SWOS Legend
  • *****
  • Posts: 1458
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #12 on: 29 June 2019, 14:27:07 »

Możesz przełączać pomiędzy wersjami tak jak na powyższym screenie.

Offline Koli

  • TRIAL
  • Posts: 28
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #13 on: 29 June 2019, 20:16:58 »
No i takie to było proste, ale nie wpadłem na sprawdzenie...
Serdeczne dzięki za pomoc!

Dopytam tylko: w opcji 800x600 fullscreen po lewej i prawej stronie widoku (planszy gry) pojawiają się takie marginesy jakby, w dodatku z lewj strony ten margines jest nie na całej wysokości, tylko na jego dole "dociąga się" plansza gry - jakiś błąd w displayu... Też tak masz? Tak ma być? Czy może trzeba coś przestawić?
Aha: skorciło mnie i kliknąłem update. Coś tam ściągnęło, ale to nie ma znaczenia, prawda?

Pozdrówka. :)

Offline Koli

  • TRIAL
  • Posts: 28
Re: SWOS na emulatorze Amigi WinUE - pytanie
« Reply #14 on: 29 June 2019, 20:21:26 »
PS. Jak się dołącza obraz (bo chcę dołączyć print screena żeby pokazać o co mi chodzi z tym obrazem)?
Standardowe "Ctr V" nie działa, a opcja "Insert Image" powoduje wyświetlenie "komunikatu": .
Kiepski jestem w pisaniu postów, proszę o podpowiedź jak dołączyć tego prtscreena...

Pozdrówka.